neděle 17. února 2013

Mladý český DJ Manene budoucí hvězdou? Ano!

Začátky

Každý musí nějak začít, někteří mají štěstí v tom, že danou aktivitu dělají jeho rodiče nebo víc generací v rodině, a tehdy mohou nabídnout pomocnou ruku. Někteří ale musí začít od nuly, jako to bylo v případě Maneneho.

Nikdy ho nenapadlo, že by mixoval či tvořil hudbu, jako malý neuměl ani noty a s hudební výchovou si nerozuměl. Jediné, co se přiblížilo hudbě, bylo tancování, čili nějaký vztah k ní měl. Celá jeho nynější kariéra DJ vznikla náhodou a plně z jeho vlastní iniciativy. Pokud se chceme vrátit do dob jeho úplných začátků, uvidíme dvanáctiletého chlapce, který ze srandy mixoval hudbu pro kamarády na letním táboře.

Manene měl štěstí, protože v 16 letech získal nějaké finance, ale v té chvíli nevěděl, co by s nimi udělal. Jeho kamarád prodával mixažní pult, a tak Maneneho napadlo, že by si ho mohl koupit. Netrvalo dlouho a naskytla se možnost připravit hudbu na párty pro známého. Proč by to Manene odmítal? S radostí se do toho pustil, a tak udělal první párty - byla na Čarodějnice. Po této akci se bavil se známým a shledali, že se jim to celkem vyplatilo. Domluvili se, že se spolu začnou učit a dál v tom pokračovat. Zajímalo mě, jak se všechno naučil. Jestli navštívil nějaké kurzy či semináře. Ne. Všechno se naučil sám, je samouk, který se učil ve svém pokoji a inspiroval se sledováním videí na YouTube a jiných stránkách.

Jaký má život

Tolik k jeho začátkům. V situaci, když se člověk stane známým (buď jen pro určitou skupinu lidí, nebo pro celou společnost), si musí dát pozor na lidi kolem sebe. Jestli se s ním baví kvůli tomu, jaký doopravdy je, nebo jen kvůli oné slávě. Manene měl ale opět štěstí. Lidé se k němu vždy chovali přátelsky. Má nejlepšího kamaráda, se kterým si rozumí a baví, a také kamarády, které zná díky hraní. V tomto oboru se lehce pracovní vztah změní na vztah osobní. Co se týká přítelkyně, bohužel, ta pravá se ještě neobjevila. Podle jeho slov by to měla být dívka, se kterou si bude rozumět a která bude chápat jeho časté pracovní vytížení.

Co budoucnost?

Jak to má ale se školou a s budoucím vzděláním? Manene studuje na gymnáziu v Praze a vše stíhá, protože hraje především o víkendech. V letošním roce ho čeká maturita, na kterou se připravuje. Na vysokou školu se ale nehrne, přemýšlel však o studiu na zahraniční univerzitě, v případě, že by se naskytla možnost a potřebný čas. V pracovní oblasti pro něj nastal velký boom, musí tedy počkat, jakým směrem se všechno vyvine. Zmínil, že kdyby mu někdo nabídl práci v zahraničním klubu, hodně by to zvažoval, muselo by se jednat o top klub. Ale má v plánu mířit výš, než jen vystupovat v České republice.

Retro Music Hall, inspirace a jeho album

Manene je pyšný na celou cestu, která ho zavedla až tam, kde je teď. Vždy si pomáhal sám, ale přece je zde jeden člověk, který mu výrazně pomohl, a tím člověkem je Robert Chochola, se kterým začal hrát v Retro Music Hall loni na Valentýna. Pro Maneneho je nyní už běžné, že nehraje jen v Praze, nýbrž i mimo hlavní město. Musíme zmínit i Michala Poliaka, podle Maneneho nejlepšího českého DJ, který hrál na mnoha zajímavých místech a Maneneho mnohokrát inspiroval jak v pracovním, tak v osobním životě.

V případě, že si chcete Maneneho poslechnout na vlastní uši, hraje každý víkend, nejčastěji v Retro Music Hall. Nejzajimavější jsou pro něj velké akce typu Wonderland Night, kde hrají i zahraniční hosté. Manene ještě nikdy nehrál celý večer, hraje svůj set, který v průměru trvá dvě hodiny a který opravdu stojí za to. Dostal se do takového stádia, kdy ho lidé oslovují sami, aby u nich hrál. Myslím, že má skutečně zajímavou brigádu.

Zajímalo mě, jestli brzy budeme moci jít do Bontonlandu a koupit si jeho album. Poprvé v průběhu rozhovoru jsem byl smutný, protože album se zatím vydat nechystá, ale s kamarádem se chystá vydat nějaké tracky (ty v budoucnu půjdou na DJ portály a budou je vydávat hudební nakladatelství). Brzy jsem měl opět dobrý pocit z toho, že lidé v mém věku jsou takto aktivní - Manene se letos chystá hrát v zahraničních klubech. Jedná se nejen o Slovensko, ale i Belgii, Holandsko, Litvu, Lotyšsko či dokonce Maltu.

Fragola Night

V poslední době si ho pod svá křídla vzalo Jirry Production, které pořádá různé párty včetně Fragola Night (jednou za půl roku). Jedná se o noc, nad kterou má “ochrannou ruku” právě Manene. Nejbližší noc můžeme zažít v neděli 31. března v Retro Music Hall. Manene měl možnost vystoupit na Dance radiu, kde hrál dvě hodiny live. O soukromé akce nestojí, nechce se jim přizpůsobovat, chce hrát podle sebe a neupravovat své sety. Manene tráví spoustu čas ve studiu, kde připravuje své tracky a remixy. Pro zajímavost, práce na jednom tracku trvá až 40 hodin čistého času.

Koho obdivuje a jeho volný čas

Mnozí z nás mají svého idola, člověka, ke kterému vzhlíží a který je inspiruje. Pro Maneneho je to již zmíněný Michal Poliak. Rovněž ho inspiruje i pár vrstevníků DJs ze zahraničí, se kterými je v kontaktu. Starší a hodně známé hvězdy světového pole moc nemusí. Mezi jeho hobby patří hraní her na PlayStationu, při čemž si odpočine, a cestování. Má rád všechny země, rád je poznává. Naposledy byl v Paříži, kde se mu opravdu líbilo a kde ochutnal tradiční francouzskou kuchyni. Na Francii ocenil jednu věc, která u nás v Čechách neplatí - ve francouzských klubech se nekouří! S Manenem souhlasím, že by se to mělo zavést i u nás. Bylo by to lepší nejen pro návštěvníky, ale i zaměstnance, kteří “to” čichají každý večer. Ještě by bylo dobré zmínit, že Manene chodí do klubů a na velké akce, i když zrovna nehraje, chodí se inspirovat a odpočinout si.


Držíme mu palce!

_________________________________________________________

Manene, 19 let

Žádné komentáře:

Okomentovat